Hoe creëert u een sfeervolle onderhoudsarme tuin?

Veel mensen hebben het liefst een onderhoudsarme tuin waar ze weinig tijd in hoeven te steken, maar die er tóch prachtig uitziet. Maar hoe pakt u dit aan? Vos Tuinvisie geeft graag tips en adviezen om een tuin onderhoudsarm aan te leggen, met toch veel sfeer en groen. Onderhoudsvrije tuinen, zoals veel mensen het noemen, bestaan helaas niet. Maar een onderhoudsarme tuin is zeker mogelijk.

Welke planten passen in een onderhoudsarme tuin?

Laten we beginnen bij de planten die u kunt gebruiken in uw onderhoudsarme tuin. De plantkeuze is namelijk vaak nog het meest bepalend als we kijken naar de hoeveelheid aandacht die uw tuin nodig heeft. Gebruik grote groepen van elk plantensoort, dit is namelijk makkelijker in het onderhoud. En als de planten in bloei zijn, staat zo'n groep planten er veel 'uitbundiger' bij.

Kies voor bodembedekkers en vaste planten

Gebruik bijvoorbeeld grote groepen wintergroene bodembedekkers zoals Waldsteinia, Pachysandra en Vinca. Ook vaste planten die lekker dicht groeien zoals de Geranium, Astilbe en Hosta zijn erg makkelijk in het onderhoud. Daarnaast bloeien Hortensia's een groot deel van het seizoen. Deze bedekken bovendien een aanzienlijk gedeelte van de bodem waardoor het onkruid weinig kans heeft. Dit geldt ook voor siergrassen zoals Penissetum 'hameln'.

Bestrating in de tuin; natuursteen en een tegelterras

onderhoudsarme tuinEen gladde natuurstenen tegel vraagt veel minder onderhoud dan een ruwe betonnen variant. Beton pakt namelijk sneller groene aanslag aan, vooral bij tuinen aan de noordzijde van een woning zijn betonnen tegels daarom af te raden. Daarnaast is het mogelijk om een tegelterras met een voeg van flexibel voegmiddel te leggen. Dit is een tweecomponenten middel dat hard wordt na de verwerking, maar tijdens de wintermaanden niet zal scheuren. Dit middel voorkomt bovendien onkruid tussen de tegels.

Grind of split in de tuin gebruiken

Het klinkt misschien makkelijk om de tuin dan maar vol met grind te storten, maar dat geeft helaas weinig sfeer. Het is wel een optie om bepaalde delen in de tuin van grind of split te voorzien. Met daarin bijvoorbeeld leuke siergrassen die erg weinig onderhoud vragen. Op het gebied van grind en split is de keuze erg groot, het is daarom verstandig eens bij een bestratingsleverancier te kijken voor een indruk en om te kijken wat u mooi vindt.

Kunt u wel wat advies of hulp gebruiken bij uw onderhoudsarme tuin? Hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie in Epe denk graag met u mee! Bel voor vrijblijvend advies met 0578-561015 of kijk voor meer informatie op tuinaanleg.

Offerte aanvragen?

Uw naam

Telefoon

Vos Tuinvisie

TuinKeur gecertificeerd
Bekijk onze vermelding op de website van TuinKeur

Van Zelmstraat 9a
8162 AV Epe
KVKnr: 51751577

tel:0578-561015
fax:0578-561027

info@vostuinvisie.nl