Title Image
Vijver vullen met water, grondwater?

Vijver vullen met water, grondwater verstandig?

Vijver vullen met water, grondwater? Bent u van plan een nieuwe vijver aan te laten leggen of uw bestaande vijver te laten renoveren? Dan zal daarna de vijver weer gevuld moeten worden met water. De vraag die dan rijst is, is het dan verstandig de vijver te vullen met grondwater?
Als vijverspecialist zijn wij voorstander van het vullen van een vijver met leidingwater. Leidingwater is het meest neutrale water, dat goed te beïnvloeden is tot vijverwater, met de juiste balans voor planten en vissen. Heeft u een kleine vijver, waar maar een paar kuub water in gaat? Gebruik dan gewoon leidingwater om problemen te voorkomen. Grondwater kan namelijk stoffen bevatten die niet bevorderend zijn voor het leven in een vijver.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

Laat uw grondwater eerst testen

Heeft u een vrij grote vijver? Laat uw grondwater dan eerst testen door een vijverspecialist om te kijken wat er precies in zit. Dit voorkomt vooraf grote problemen. Als uw grondwater vrij is van ongewenste stoffen dan is het te gebruiken om uw vijver te vullen, maar zorg dan wel dat er voldoende leven in komt door dit meteen toe te voegen. Hierbij kunt u denken aan (minimaal) een groot aantal zuurstofplanten en diertjes, zoals watervlooien. Het is verstandig om wat water te ‘enten’ uit een heldere vijver of beek, pas hierbij wel op dat er niet veel ongewenste planten zoals eendenkroos meekomen. Grondwater zal evenals leidingwater in eerste instantie nog te ‘zacht’ zijn, maar dat is goed op te lossen door middelen aan het water toe te voegen. Dit is wel een vereiste om de zuurstofplanten goed op gang te laten komen.

Vijverwater enten

Om de balans van het vijverwater sneller op gang te krijgen, is het verstandig om water te ‘enten’ uit een heldere vijver of beek. Test dit water vooraf zodat u weet waar u mee bezig bent. De hardheid van vijverwater is één van de belangrijkste elementen bij de aanleg van een vijver. Als deze goed in balans is zullen de zuurstofplanten goed gaan groeien en blijft het vijverwater helder, zuurstofplanten breken namelijk schadelijke stoffen en algen af.

Sfeer en leven in de tuin

Het kiezen voor een vijver bij het aanleggen van uw tuin geeft zeker meerwaarde; water geeft sfeer en leven in de tuin. Laat de vijver bij het maken van het tuinontwerp intekenen op een plek waar hij erg mooi uitkomt. Zo kunt u het hele jaar door genieten van het water in uw tuin.

Portfolio
vijveraanleg

Zuurstofplanten in de vijver

Vijver vullen met water, na de aanleg van een vijver is het aanbrengen van zuurstofplanten erg belangrijk. Een dotterbloem en een lelie zijn leuk om te zien, maar zuurstofplanten houden het vijverwater uiteindelijk helder en zijn dus veel belangrijker. Gebruik een variatie van verschillende soorten zuurstofplanten om zo door het gehele seizoen de vijver helder te houden. In het najaar kunt u bijvoorbeeld beginnen met waterpest en waterranonkel, maar voeg daarnaast in het voorjaar soorten als glanzend fonteinkruid en aarvederkruid toe. Dit geeft een goede balans in het zuiveren van het vijverwater.

Wij zijn gespecialiseerd vijverspecialist in een grote regio, vraag naar onze mogelijkheden!

Neem vandaag contact op met Vos Tuinvisie uit Epe

Neem contact op