Wilt u een bijentuin aanleggen? En zo gelijktijdig de natuur een handje helpen én genieten van een prachtige tuin? Vos Tuinvisie geeft u graag tips over de aanleg van een bijentuin. Zo kunt u zelf aan de slag, of schakel onze hulp in en laat uw bijentuin professioneel aanleggen door onze vakkundige hoveniers.
Bijen hebben het moeilijk in Nederland. Van de 359 bijensoorten die ooit in Nederland voorkwamen, staat meer dan de helft op de lijst van bedreigde soorten (de Rode Lijst) en zijn al 46 soorten verdwenen.
Bijensterfte heeft verschillende oorzaken. Parasieten, ziektes, bestrijdingsmiddelen en gebrek aan voedsel zijn er enkele. Door landbouw en verstedelijking zijn er minder (verschillende) bloemen waar vooral wilde bijen last van hebben. Zij zijn namelijk afhankelijk van bloemen in hun directe omgeving. Dat is alarmerend, want bijen en hommels maken niet alleen honing maar bestuiven ook bloemen en planten. Ze zijn daardoor belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Wilt u de bijen een handje helpen? Een bijentuin aanleggen helpt bijen overleven, terwijl u kunt genieten van een prachtige tuin.
Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.
Wilt u een bijentuin aanleggen? Houd dan rekening met de volgende tips:
1. Zet bloemen in uw tuin waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Bloemen waar bijen en ook vlinders dol op zijn, zijn o.a.: lavendel, judaspenning, winterheide, vlinderstruiken, koninginnekruid, hemelsleutel, klimop en herfstaster.
2. Kies voor een variatie aan bloemen die in verschillende maanden bloeien. Zo hebben de bijen van het voorjaar tot en met de herfst bloeiende planten.
3. U kunt bijen ook helpen door ze een plekje te geven om te nestelen. Dat kan met behulp van een geschikte nestkast: een bijenhotel. Plaats het bijenhotel op een zonnige plek met de opening naar het zuiden, in de omgeving van bij-vriendelijke bloemen.
4. Ook rommelhoekjes in de tuin vinden bijen prettig. Wilde bijen en hommels nestelen graag in rommelige hoekjes met wat holle takjes en stronken.
5. Bestrijd eventuele andere insecten in de tuin zo min mogelijk of gebruik milieuvriendelijke maatregelen om insecten te bestrijden. Vermijd hierbij korrels, spuitbussen, kakkerlak- en mierenlokdozen, houtverf of vliegenvangers waar neonicotinoïden in zitten die giftig zijn voor bijen. Staat er op het etiket: acetamiprid, imidacloprid of thiacloprid? Dan betreft het een middel dat u juist níét wilt gebruiken. Bekijk hier de lijst met veilige middelen.
6. Gebruik biologische zaden en planten in uw tuin die zijn niet met gif (neonicotinoïden) zijn behandeld.
Heeft u als ondernemer oog voor de natuur en wilt u de bijen een handje helpen? Adopteer uw eigen bijenvolk met bijenkast en creëer een bijentuin in uw bedrijfstuin, op uw (industrie)terrein of bij uw kantoorpand. Lees hier hoe u een bijenvolk kunt adopteren en bijenkast kunt laten plaatsen bij uw bedrijf.