Title Image
Onderhoud zwemvijver

Onderhoud zwemvijver

Met een zwemvijver in uw tuin geniet u van het beste van twee werelden: het hele jaar door een prachtig uitzicht op een natuurlijke vijver én de luxe om ’s zomers te kunnen zwemmen in uw eigen tuin. Daarnaast biedt een zwemvijver echter nog meer voordelen. Wist u namelijk dat het onderhoud van een zwemvijver heel eenvoudig is? Met slechts enkele handelingen, die wij uiteraard graag toelichten, profiteert u elke dag van deze prachtige waterpartij in uw tuin! En wilt u helemaal zorgeloos genieten, dan kunt u ons natuurlijk altijd inschakelen om uw zwemvijveronderhoud van u over te nemen. Bel of mail ons gerust om te informeren naar de mogelijkheden!

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

Werking van een zwemvijver

Om te begrijpen welk onderhoud een zwemvijver nodig heeft, is het belangrijk om de werking van een zwemvijver te kennen. Een zwemvijver bestaat uit twee gedeeltes: een zwemgedeelte en een vijvergedeelte. Het water in uw zwemvijver wordt door middel van een buiten de zwemvijver geplaatste energiezuinige pomp continu van het zwemgedeelte naar het vijvergedeelte gepompt en van het vijvergedeelte naar het zwemgedeelte gepompt. In de tussentijd wordt dit water grondig gereinigd. Het vijvergedeelte van uw zwemvijver bevat namelijk zuiverende waterplanten, die vuil en voedingsstoffen voor algen uit het water halen. Daarnaast plaatsen wij een uv-lamp in dit gedeelte van uw zwemvijver, die bacteriën doodt en algen afbreekt. Het resultaat is kraakhelder en schoon vijverwater, dat rechtstreeks het zwemgedeelte van uw zwemvijver instroomt.

Een van de grote voordelen van deze reinigingsmethode is dat u geen chloor of andere chemische schoonmaakmiddelen in uw zwembad hoeft te gebruiken. Dat maakt zwemmen in een zwemvijver een stuk gezonder en veiliger, vooral voor kinderen! Daarnaast is het onderhoud van een zwemvijver dankzij deze innovatieve techniek heel eenvoudig. Uw zwemvijver doet het meeste werk namelijk zelf al!

Laat uw zwemvijver professioneel onderhouden

Kiest u graag voor professioneel onderhoud van uw zwemvijver? Zodat u er zelf geen omkijken naar heeft en verzekerd bent van schoon en gezond vijverwater voor uzelf, uw vijverplanten en eventuele vissen? Dan is het team van Vos Tuinvisie u graag van dienst! Zo hebben wij een speciale reinigingsmachine met voorfilter aangeschaft om de bodem en wanden te reinigen. Daarnaast beschikken we over een klokpomp waarmee we het lavagedeelte en/of plantengedeelte kunnen spoelen en reinigen.
Het beste voor uzelf en uw zwemvijver!

Bel of mail voor de mogelijkheden
Zwemvijver onderhoud reinigingsmachine

Hoe onderhoud je zelf een zwemvijver?

Hoe onderhoud je een zwemvijver dan verder? Voornamelijk door voor goede omstandigheden te zorgen. Gezonde waterplanten die hun zuiverende werking kunnen uitvoeren. Vijverwater dat regelmatig getest wordt om na te gaan of de balans nog op orde is. Tijdige vervanging van de uv-lamp in uw zwemvijver. En zo nu en dan een wat grotere schoonmaakbeurt om het zwemvijveronderhoud helemaal compleet te maken. Hoe meer oog u echter heeft voor het juiste klimaat in uw zwemvijver, hoe minder onderhoud deze nodig heeft!

Om gezonde groei van uw zuiverende waterplanten te stimuleren is het belangrijk deze op tijd te snoeien. Dit zorgt er tevens voor dat het vijverwater niet al te voedselrijk wordt. Sterven delen van uw vijverplanten immers af, dan komen deze in het vijverwater terecht en zullen ze langzaam vergaan. Deze afgestorven plantdelen vormen voer voor algen, die u uiteraard niet in uw vijverwater wenst!

U kunt bij het snoeien van uw vijverplanten over het algemeen een hoogte van zo’n 10 centimeter boven het wateroppervlak aanhouden, maar onze hoveniers leggen u uiteraard graag uit welke hoogte het meest geschikt is voor de waterplanten in uw vijver. Ook vertellen zij u wanneer u uw vijverplanten het beste kunt snoeien en laten zij indien gewenst zien hoe u dit aan kunt pakken. Het jaarlijks snoeien van de planten in uw zwemvijver zorgt ervoor dat het zuiverende effect van dit plantenfilter optimaal blijft!

Natuurlijk let u er wel op dat snoeiafval niet in uw vijverwater terechtkomt. Voor dit en ander vuil, zoals bladeren, geldt namelijk eveneens dat zij langzaam zullen vergaan en voor extra voeding in uw zwemvijver zorgen. U kunt dergelijk vuil echter eenvoudig met een schepnet verwijderen. Vooral in de herfst zal het nodig zijn om regelmatig oppervlaktevuil te verwijderen, terwijl u daar gedurende de rest van het jaar nauwelijks aandacht aan hoeft te besteden. Het kan een handige oplossing zijn om een fijnmazig net over uw zwemvijver te spannen, zodat invallend blad geen kans krijgt om uw vijverwater te bevuilen. Voor meer tips en adviezen, afgestemd op uw zwemvijver en tuin, kunt u ons natuurlijk altijd even bellen of mailen!

Zwemvijver zonder algen

Een andere bron van ongewenste vervuiling in uw zwemvijver kan bestaan uit algen. Deze maken het water troebel en zorgen voor een groene waas. Geen pretje om in te zwemmen! Algen gedijen goed bij hogere temperaturen, dus is de kans op algengroei groter in de zomer dan in de winter. Zeker wanneer uw zwemvijver op een zonnige plek in uw tuin gelegen is!

De uv-lamp wij in het vijvergedeelte van uw zwemvijver plaatsen breekt algen echter op effectieve wijze af, waardoor u nauwelijks tot geen last zult hebben van algen in het zwemgedeelte van uw zwemvijver. Belangrijk is wel dat u deze lamp regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, vervangt, zodat deze zijn werk optimaal kan blijven doen.

Wilt u het zwemgedeelte van uw zwemvijver kunnen verwarmen, zodat u het zwemseizoen in uw tuin kunt verlengen? Dan kunt u het beste kiezen voor een hybride zwemvijver, waarbij het zwemgedeelte en het vijvergedeelte van uw zwemvijver van elkaar gescheiden kunnen worden. Zodoende warmt het water in het vijvergedeelte van uw zwemvijver niet onnodig op en stimuleert u de algengroei niet.

Offerte aanvragen
Zwemvijver zonder algen

Vijverwater testen

Wat u verder kunt doen om een zwemvijver zonder algen te onderhouden is regelmatig uw vijverwater testen. Een optimale pH-waarde, KH-waarde en GH-waarde dragen eveneens bij aan gezond vijverwater zonder algen. Deze waarden kunnen na verloop van tijd gaan afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van regenval. Regenwater is namelijk zacht en bevat geen mineralen, die een belangrijke voedingsbron vormen voor de zuiverende waterplanten in uw vijver. Te veel voeding, zoals in de vorm van snoeiafval en bladeren, is niet gewenst, maar te weinig voeding ook niet!

In beide gevallen geldt dat het plantenfilter van uw zwemvijver niet optimaal kan werken wanneer het niet beschikt over de juiste hoeveelheid voeding. Het is dus van groot belang om regelmatig uw vijverwater te testen, zodat u direct kunt handelen wanneer u opmerkt dat het water in uw zwemvijver uit balans is. U kunt dan bijvoorbeeld de waterhardheid van het vijverwater verhogen, zodat uw zuiverende waterplanten over voldoende voeding beschikken om goed te kunnen groeien.

Natuurlijk kunt u ook de specialisten van Vos Tuinvisie bellen om uw vijverwater te testen en direct weer op peil te brengen. En mocht u ondanks al bovenstaande maatregelen toch nog last krijgen van algengroei, dan adviseren onze deskundige hoveniers u uiteraard graag over mogelijkheden om deze algengroei tegen te gaan en in de toekomst te voorkomen. Belt of mailt u ons gerust om ernaar te informeren!

Zwemvijverspecialist

Als zwemvijverspecialist helpen wij u immers niet alleen graag bij het ontwerp en de aanleg maar ook bij het onderhoud van uw zwemvijver. Onze hoveniers vullen uw zwemvijver, testen het vijverwater en maken uw zwemvijver indien gewenst regelmatig op professionele wijze schoon. Volgt u hun adviezen nauwkeurig op, dan zal zo’n grondige schoonmaakbeurt niet onnodig vaak plaatsvinden en niet al te veel tijd in beslag nemen.

Helemaal voorkomen dat uw zwemvijver zo nu en dan aan een uitvoerige schoonmaakbeurt onderworpen moet worden is echter vrijwel onmogelijk. U kunt immers niet al het vuil dat in uw vijverwater valt opvangen en ook het natuurlijke plantenfilter en de uv-lamp in het vijvergedeelte van uw zwemvijver missen wel eens iets. Dergelijk vuil kan zich gaan vastzetten aan de bodem en de wanden van uw zwemvijver, wat voor onveilige situaties kan zorgen. Ook werkt dergelijke vervuiling algengroei in de hand en dat wilt u vanzelfsprekend voorkomen.

Onze professionele hoveniers zullen u tijdens het ontwerp of na de aanleg van uw zwemvijver dan ook adviseren over het wanneer en hoe van het grondige onderhoud van uw zwemvijver. Dit hangt immers sterk af van de aard, vorm en grootte van uw zwemvijver en het onderhoud dat u zelf tussendoor pleegt of door ons laat uitvoeren.

Zo kunt u bijvoorbeeld een vijverstofzuiger gebruiken om vervuiling op de bodem en aan de randen van uw zwemvijver aan te pakken en in een strakke zwemvijver met rechte wanden kan een zwembadrobot uitkomst bieden. Natuurlijk kunt u uw zwemvijver ook laten reinigen door de specialisten van Vos Tuinvisie. Onze hoveniers komen met de juiste materialen bij u langs om uw zwemvijver op efficiënte wijze volledig schoon te maken: klaar voor een nieuw seizoen!

Offerte aanvragen

Onderhoud natuurlijke zwemvijver

Het onderhoud van een natuurlijke zwemvijver is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Wellicht zelfs eenvoudiger dan het onderhoud van een zwembad of vijver! Met de persoonlijke adviezen van onze professionals kunt u uw zwemvijver het hele jaar door schoon houden en met een gerust hart zwemmen in uw eigen tuin. En wilt u het zichzelf nog gemakkelijker maken, dan schakelt u onze hoveniers eenvoudigweg in om uw zwemvijver te laten reinigen!

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw zwemvijver? Of heeft u vragen over tuinontwerp, vijveraanleg of de mogelijkheid om uw zwembad om te bouwen tot zwemvijver? Neemt u gerust contact met ons op om al uw tuinvragen te bespreken. Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Neem vandaag contact op met Vos Tuinvisie uit Epe

Neem contact op