Title Image
Aanleg bostuinen

Aanleg Bostuinen

Een feest van prachtige bomen, weelderige struiken, vaste schaduwplanten en slingerpaadjes; dát is een bostuin. De aanleg van bostuinen is iets wat Vos Tuinvisie uit Epe als geen ander kan. Dankzij onze grote ervaring met het aanleggen van bostuinen op de Veluwe, beschikken wij over veel specialistische kennis. Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden en ervaar het zelf!

Waarom een bostuin aanleggen?

Bent u dol op het bos en vindt u rust in de natuur? Dan is een bostuin echt iets voor u. Een bostuin staat namelijk vol met bomen en struiken die samen de sfeer van een bos creëren. Door een bostuin aan te leggen profiteert u thuis van de vele voordelen van een wandeling door het bos. Met dat verschil dat u er uw eigen terrein niet voor hoeft te verlaten en dit bos met niemand hoeft te delen!

Zo kunt u heerlijk ontspannen in uw eigen tuin, profiteert u van natuurlijke schaduwval en ziet uw tuin er in elk seizoen weer anders uit. Zonder strakke lijnen, geometrisch gevormde plantenbakken en grote tegels. Mét volle bomen, weelderige struiken en een mix van schaduwplanten. Karakteristieke slingerpaadjes leiden u door uw eigen bostuin, waarin u geniet van de kalmte die de veelzijdigheid aan planten uitstraalt. Bovendien zorgen hoge bomen en struiken ervoor dat u zich veilig en geborgen voelt. U creëert zo een heerlijk knus plekje, waar u in alle rust kunt genieten van volledige privacy.

Die dichte begroeiing biedt nog een ander voordeel: natuurlijke beschutting. ’s Zomers zit u heerlijk koel in de schaduw van uw eigen bostuin en juist als er een frisse wind staat heeft u daar weinig last van. Een bostuin biedt in elk seizoen vele voordelen en is een waar genot om naar te kijken. Denk maar eens aan lentedauw op de bladeren, warme lichtinval op een zomerse ochtend, een prachtig kleurenpalet in de herfst en mistige winterdagen rond de jaarwisseling. Een bostuin heeft karakter!

Tuinontwerp bostuin

Onze tuinarchitect Daniël Vos ontwerpt regelmatig zulk soort prachtige bostuinen waarin de bossfeer volop aanwezig is. Hierbij houdt hij vanzelfsprekend rekening met al uw wensen en behoeften, maar ook met de consequenties van de vele schaduw in een bostuin. De hoeveelheid licht die op de bodem van uw bostuin valt is natuurlijk afhankelijk van welke bomen erin komen te staan en hoe dicht deze bij elkaar geplaatst worden, maar er is hoe dan ook sprake van relatief veel schaduw en weinig zonlicht. Dat is geen enkel probleem, mits u kiest voor de juiste beplanting!

Onze professionals weten precies welke planten het wel of niet goed doen op schrale grond en ook hoe bijvoorbeeld een gazon in een bostuin toch mooi te houden is. Met al deze factoren wordt dan ook rekening gehouden in het tuinontwerp van uw bostuin.

Standaard ontvangt u van ons een 2D-tuinontwerp, dat we samen natuurlijk tot in detail bespreken. Uniek bij hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie is echter de mogelijkheid om ook een 3D-tuinontwerp te maken. Dit tuinontwerp biedt u de mogelijkheid om als het ware door uw tuin te wandelen om alle facetten van het tuinontwerp van meerdere kanten te kunnen bewonderen. U ziet in deze 3D-film zelfs de tuin in de vier verschillende seizoenen van het jaar en kunt zo precies zien hoe de planten in uw bostuin groeien en wanneer ze bloeien. Ook is het mogelijk om de tuin in het donker te aanschouwen, zodat u direct kunt zien hoe het verlichtingsplan dat wij voor uw bostuin in gedachten hebben sfeer creëert. Zelfs de tuinsproeiers kunt u in werking zien en uw gezinsleden kunt u heerlijk in de schaduw zien genieten van de natuurlijke weelde om hen heen. Zo’n realistisch beeld van uw toekomstige bostuin krijgt u nergens!

Kunt u nu al niet wachten om digitaal door uw eigen bostuin te wandelen? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken!

Kleine bostuin

Die mogelijkheden zijn immers vrijwel eindeloos. Een bostuin wordt vaak gecreëerd in een bosrijke omgeving, maar het hoeft niet. Ook voor kleine tuinen in de stad kan onze tuinarchitect een prachtig tuinontwerp maken. Juist op zo’n plek biedt een kleine bostuin een onverwachte oase van rust!

Het kenmerkende van een bostuin is immers de beplanting – vooral de hoeveelheid en de plaatsing daarvan. Planten, bomen en struiken worden niet netjes geordend naast elkaar in een border gezet, maar mogen weelderig groeien. Uiteraard binnen bepaalde grenzen, die u zelf bepaalt door op tijd te snoeien. In een kleine bostuin zal dat iets vaker nodig zijn dan in een grote bostuin, maar dat hoeft u er niet van te weerhouden om geen natuurlijke bostuin in uw achtertuin te creëren.

Natuurlijke bostuin

Heeft u iets meer ruimte, dan nemen de mogelijkheden alleen verder toe. Zo hoeft een bostuin niet noodzakelijk alleen maar dichte beplanting en karakteristieke slingerpaadjes te bevatten. Ook in een bostuin kan ruimte gecreëerd worden voor een prachtig gazon, een sfeervol terras of een mooie veranda aan het huis.

Zo hoeft u niet te kiezen tussen zon of schaduw: het kan allebei. U hoeft niet te kiezen tussen beplanting en een terras: het kan allebei. Natuurlijk hanteren we voor elk element in uw tuin wel dezelfde stijl, zodat uw natuurlijke bostuin één sfeervol geheel vormt.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

Zwemvijver aanleggen

Kiest u er bijvoorbeeld voor om een zwembad of vijver aan te laten leggen? Dan raden we een zo natuurlijk mogelijk ogende zwemvijver aan. Een zwembad is immers heerlijk om verkoeling in op te zoeken, maar past qua design niet bepaald in een natuurlijke bostuin. Een zwemvijver daarentegen biedt u de voordelen van zowel een zwembad als een vijver. En een vijver in een bos, dat is helemaal geen vreemd uitzicht!

Wij raden u dan een natuurlijke zwemvijver aan met ronde of grillige vormen en weelderige beplanting. Zo’n zwemvijver is het hele jaar door een lust voor het oog en zorgt in de zomer voor dezelfde weldadige verkoeling als een zwembad. Daarnaast biedt een zwemvijver zelfs nog meer voordelen ten opzichte van een zwembad! Zo wordt een zwemvijver op natuurlijke wijze gereinigd, zonder gebruik van chloor of andere chemische middelen.

Wanneer wij een zwemvijver aanleggen, verdelen wij deze namelijk in twee gedeeltes: een zwemgedeelte en een plantengedeelte. In het plantengedeelte bevinden zich meerdere zuiverende waterplanten die zorgen voor een natuurlijke reiniging. Daarnaast bevat de zwemvijver een uv-lamp, die algen afbreekt en schadelijke bacteriën doodt. Water uit het zwemgedeelte van uw natuurlijke zwemvijver wordt middels een energiezuinige pomp – die buiten de zwemvijver wordt geplaatst – naar het plantengedeelte van uw zwemvijver gepompt, alwaar het wordt gezuiverd. Na de zuivering wordt het water weer teruggepompt naar het zwemgedeelte van uw zwemvijver, zodat u in kraakhelder water kunt zwemmen. Het water in uw natuurlijke zwemvijver is dus continu in beweging en wordt zeer regelmatig gereinigd. Zonder uw tussenkomst!

Beregeningsinstallatie

Zo zijn er nog meer manieren om u werk te besparen waarmee we bij de aanleg van uw bostuin rekening kunnen houden. Het plaatsen van een beregeningsinstallatie is één van die manieren. Niet iedere plant groeit immers als vanzelfsprekend op bosgrond. In veel gevallen is het raadzaam een beregeningsinstallatie aan te leggen om droogte op de zandgrond te voorkomen zonder zelf elke dag te moeten sproeien. Een automatische beregeningsinstallatie zorgt ervoor dat uw tuin altijd van voldoende water is voorzien. Door middel van een regensensor meet de installatie of uw tuin water nodig heeft. Heeft het geregend, dan zal de tuinberegening niet in actie treden. Is het droog, dan wordt uw tuin in de vroege ochtenduren automatisch bewaterd. De tuin vergeten water te geven is dus verleden tijd! En ook als u op vakantie gaat, hoeft u niemand te vragen om elke dag even te komen sproeien. Weer een zorg minder!

Uiteraard stemmen we de tuinberegening die we plaatsen in uw bostuin volledig af op uw tuin en het beplantingsplan. We plaatsen verschillende soorten sproeiers op diverse plaatsen. Druppelsystemen, vernevelaarssproeiers en pop-upsproeiers kunnen elkaar aanvullen waar nodig, zodat uw bostuin het hele jaar door automatisch voldoende beregend wordt. Het is verstandig om hier al bij het tuinontwerp rekening mee te houden, zodat onze hoveniers tijdens de aanleg van uw bostuin direct de benodigde waterleidingen kunnen ingraven. Dat bespaart zowel u als ons tijd en geld!

Welke planten zijn geschikt voor uw bostuin?

Wat ook belangrijk is om mee te nemen tijdens het ontwerpen van uw bostuin, is een beplantingsplan. De keuze van beplanting is erg bepalend voor de natuurlijke look van een bostuin. Zo werken wij veel met Rhododendrons, Tsuga’s, Varens, Krenten, Bosbessen en een groot aantal andere planten, die goed gedijen op de bosgrond. Bloeiende schaduwplanten vormen de bodemlaag en zorgen voor veel kleur, vooral in het voorjaar. Schaduwplanten zijn er in allerlei soorten en maten, Bladhoudende planten bijvoorbeeld, die zeer geschikt zijn om rust en balans te creëren. Of bodembedekkende planten, voor een prachtige oppervlaktebegroeiing tussen meerdere heesters.

Door hier al tijdens het tuinontwerp over na te denken ontstaat een beplantingsplan waarbij de beplanting in uw bostuin optimaal tot zijn recht komt. Zo houden we rekening met onder andere de stand van de zon, de hoogte van verschillende soorten struiken, bloeitijden van de diverse gewassen en de tinten die de bladeren van de verscheidenheid aan planten gedurende het jaar aannemen. Natuurlijk zorgen we ook voor voldoende wintergroene beplanting, zodat uw bostuin er gedurende de wintermaanden niet kaal bij ligt!

Een beplantingsplan maken is een vak apart. Een vak waarin we bij Vos Tuinvisie gespecialiseerd zijn! Wij zorgen ervoor dat er het hele jaar door voldoende te beleven valt in uw bostuin. Bovendien zorgen we er bij de aanleg van uw bostuin voor dat de planten op de juiste afstand van elkaar in de grond worden gezet, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en bloeien.

Aanleg bostuinen

Wanneer u een ontwerp voor uw bostuin heeft laten maken door onze tuinarchitect Daniël Vos, ontvangt u deze dan ook inclusief beplantingsplan. Gaat u akkoord met het tuinontwerp, dan stellen wij een offerte voor u op voor de aanleg van uw bostuin. Zodra u ook daarvoor uw akkoord heeft gegeven, gaan wij voor u aan de slag!

Op deze wijze heeft het team van hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie al vele bostuinen aangelegd. Met tevreden tuineigenaren als resultaat! Dat geldt echter niet alleen voor de aanleg van bostuinen, maar ook voor de aanleg van vele andere soorten tuinen. Voor elke woning en zelfs elk bedrijfspand kan onze tuinarchitect een passende tuin ontwerpen. In elke gewenste stijl, voor ieder budget en in welk formaat dan ook.

Offerte aanvragen
Aanleg bostuin in Epe door Vos Tuinvisie

Landelijke tuin

Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld de aanleg van een landelijke tuin. In tegenstelling tot een bostuin bevat een landelijke tuin veel minder beplanting en over het algemeen meer open ruimte. Een landelijke tuin heeft een sfeervolle en rustieke uitstraling en bevat vaak elegante doorkijkjes. Waar we bij de aanleg van een bostuin werken met natuurlijke slingerpaadjes, werken we in een landelijke tuin vaak met oude gebakken klinkers. En in plaats van volumineuze struiken plaatsen we fruitbomen, lage hekjes en houten schuttingen. Een stijlvolle zithoek zorgt er ten slotte voor dat u op uw gemak kunt genieten van het prachtige uitzicht dat ook een landelijke tuin biedt!

Moderne tuin

Compleet anders is de sfeer in een moderne tuin. Met symmetrische lijnen en geometrische vormen zorgen we er bij de aanleg van een moderne tuin voor dat deze strak oogt. Een moderne tuin heeft vaak een rustgevende uitstraling, is functioneel en vraagt weinig onderhoud. Desondanks is er ruimte voor groene beplanting, die ervoor zorgt dat de tuin natuurlijk oogt. Als tuinspecialisten zorgen wij ervoor dat er in een moderne tuin, die vaak meer steen bevat, ook voldoende groen te vinden is. We maken gebruik van bij elkaar passende kleurtinten in zowel bestrating als beplanting, zodat ook de moderne tuin één mooi en sfeervol geheel vormt.

Onderhoudsarme tuin

Speciaal voor wie echt geen tijd, energie of zin heeft om in de tuin te werken, ontwerpen we graag een onderhoudsarme tuin. Een tuin die er prachtig uitziet, maar weinig onderhoudt vergt. Zo kiezen we bij de aanleg van een onderhoudsarme tuin voor grote groepen planten, omdat deze als geheel veel gemakkelijker te onderhouden zijn. We kiezen dan het liefst voor wintergroene bodembedekkers en vaste planten die dicht groeien. Met deze planten krijgt onkruid weinig kans om zich te ontwikkelen en ligt de onderhoudsarme tuin er vrijwel het hele jaar door als vanzelf mooi bij.

Wat bestrating betreft kiezen we voor gladde natuurstenen in plaats van ruwe betonnen stenen, omdat hier veel minder groene aanslag op voorkomt. Leggen we het terras met een flexibel voegmiddel, dan voorkomen we bovendien onkruid tussen de tegels. De mogelijkheden voor het creëren van een onderhoudsarme doch sfeervolle tuin zijn dus ook enorm groot!

Exclusieve tuin

Hoewel elke tuin wat ons betreft ‘natuurlijk uniek’ is en we elk tuinontwerp exclusief op maat voor u maken, kunnen we toch wel enkele bijzonder exclusieve tuinen onderscheiden. Tuinen met afwijkende vormen en structuren, zeldzame materialen en een uniek beplantingsplan bijvoorbeeld. Een exclusieve tuin met een chique uitstraling, gecreëerd door de aanleg van een natuurlijke zwemvijver in combinatie met een sfeervol verlichtingsplan. Een romantische pergola, luxe poolhouse of ruime veranda. Bij Vos Tuinvisie is niets te gek! Wij denken graag met u mee over het ontwerp van een exclusieve tuin waar u elke dag weer van onder de indruk zult zijn.

Op avontuur in uw eigen tuin

Kortom: bij hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie bent u op de juiste plek voor de aanleg van welke tuin dan ook. Wilt u een natuurlijke en weelderige tuin waarin u op avontuur kunt gaan, waarin altijd wel weer iets nieuws te ontdekken valt en waarin zowel planten als dieren zich thuis voelen? Dan is een bostuin iets voor u! Neem vrijblijvend contact op met Vos Tuinvisie en overleg wat wij kunnen betekenen om uw ideale bostuin te realiseren.

Hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie werkt met name in een groot deel van Gelderland en verzorgt alles op het gebied van tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud voor u. De grootste klantenkring ligt in de buurt van Epe en in Epe zelf. Verder bedienen wij klanten in de volgende plaatsen: Emst, Vaassen, Oene, Veessen, Vorchten, Heerde, Wapenveld, Hattem, Zwolle, Doornspijk, Nunspeet, Elspeet, Uddel, Vierhouten, Apeldoorn, Beekbergen, Loenen, Eerbeek, Beemte Broekland, Wenum , Twello, Wijhe, Olst, Welsum, Terwolde, Teuge, ‘t Harde, Elburg en Oldebroek. En wie weet, binnenkort wel bij u!

Neem vandaag contact op met Vos Tuinvisie uit Epe

Neem contact op