Gazon onderhoud

Gazon onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

We krijgen veel vragen over het gazon onderhoud, vandaar dit stukje informatie. Ieder gazon heeft minstens drie keer per jaar wat aandacht nodig afhankelijk van de staat en de ligging van het gazon. Bij een gazon in een bostuin met veel schaduw zal eerder mosvorming optreden dan bij een gazon in het open veld, het is dan ook erg belangrijk om te weten wanneer u in moet grijpen om een compleet mosveld te voorkomen. Als u onderstaand schema op de juiste wijze consequent hanteert zult u zien dat een gazon wel degelijk mooi te houden is.

Gazons met veel mos

Bij een gazon met veel mos is het erg belangrijk dat u in het najaar(november) begint met kalk te strooien, dit neutraliseert de grond zodat mos minder snel zal groeien en zorgt ervoor dat de bemesting in het voorjaar sneller opgenomen word. In April is verticuteren erg belangrijk, deze machine zorgt ervoor dat het dode gras en het mos verwijdert word zodat het gezonde gras weer de ruimte krijgt. Daarnaast is beluchten erg belangrijk.

Waarom moet ik beluchten?

Als u over uw gazon loopt of uw kinderen spelen op het gazon wordt de grond aangedrukt. De bovenlaag wordt hard en er kan minder zuurstof bij de wortels komen. Ook zal het water minder snel worden afgevoerd en kunnen er plassen op uw grasveld ontstaan. Het gevolg is dat uw gras slecht gaat groeien.

Doorzaaien

Na het verticuteren en beluchten is het doorzaaien aan de beurt, gebruik graszaad van een bekend merk waar sterke grassoorten in zitten, teveel fijne soorten zoals struisgras kunnen zorgen voor een viltige bovenlaag in het gazon wat u dient te voorkomen. Het is erg belangrijk dat u voldoende rigoureus verticuteert zodat er op de kale plekken voldoende losse zwarte grond aanwezig is waar het graszaad in kan kiemen.

Gazon bemesten

Kalk net voor de winter(november) heb ik al genoemd

In het voorjaar na de onderhoudsbeurt aan het gazon moet een organische meststof gebruikt worden met eventueel een indirecte werking tegen mos, bij gazons zonder mos volstaat een organische meststof zonder indirecte werking tegen mos. Het voordeel van organische meststoffen t.o.v. kunstmest is dat het geen verbranding geeft tijdens zonnige dagen, daarnaast hebben organische meststoffen een veel langere werking en tevens een bodemverbeterende functie. Wij gebruiken de meststoffen van DCM en leveren die ook desgewenst veelal gratis aan huis.

De meststoffen van DCM werken zo’n 100 dagen dus het is belangrijk om het gazon tijdens het seizoen in Juli nog eens te bemesten om de conditie optimaal te houden.

In het najaar(oktober) werken we met een najaarsmeststof waardoor het gazon in rust komt en sterk de winter in gaat, dit zorgt ervoor dat het gazon in het voorjaar een voorsprong heeft.

Wilt u meer info over uw gazon?

Mocht uw gazon er erg slecht aan toe zijn schakel dan een hoveniersbedrijf in. Hoveniersbedrijven hebben gespecialiseerde machines die u dit werk uit handen kunnen nemen.

De hoveniers van Vos Tuinvisie helpen u graag uw gazon mooi te houden!

Neem contact op