Tuin water geven tijdens droge periode: hoeveel en hoe vaak?

TuinTips!

Hoeveel en hoe vaak water geven in droge periodes?
Veel mensen vinden het lastig te bepalen hoeveel water je een plant moet geven en hoe vaak een gazon besproeit dient te worden. Hieronder meer informatie over het bewateren van de tuin, zodat het voor u wat makkelijker wordt.

  • Hoeveel water moet ik een plant geven?
  • Hoe vaak moet ik mijn gazon besproeien?

 

Tweemaal per week een halfuur water geven

tuin water gevenIn veel gevallen wordt er teveel water gegeven aan bijvoorbeeld gazons. Hierdoor worden de wortels verwend en gaan deze niet meer naar water zoeken. De wortels blijven erg oppervlakkig. Dit maakt de grasmat kwetsbaar, wat er voor zorgt dat deze minder goed door de winterperiode komt. Ook is het zo dat mos zich sneller vormt bij een teveel aan water. Het gazon een beetje ‘pesten’ zorgt juist voor een dik en stevig wortelstelsel.

Wanneer hebben planten water nodig?

Veel planten geven zelf aan wanneer ze water nodig hebben, dan gaat hun blad hangen. Het blad kan naar geel verkleuren en sommige planten stoten zelfs blad af om zichzelf te beschermen. Des te minder blad, des te minder vocht er nodig is. Bij deze verschijnselen is het zeker nodig om water te geven. Gemiddeld houden we de stelregel van tweemaal per week een halfuur water geven aan.

Beste tijdstip om planten water te geven

Vrouwenmantel in Epe in een tuinVroeg in de ochtend is het beste tijdstip om water te geven, zo hebben de planten de hele dag de tijd om het water op te nemen. Aan het einde van de dag is ook een optie, maar er zijn bepaalde planten die het niet prettig vinden. Koud water in de nacht kan dan schade verrichten, geef daarom bij voorkeur ’s ochtends water. Bij felle zon raden wij het zeker af overdag water te geven, dit kan namelijk verbrandingsschade opleveren op beplanting en gazons.

Stel beregeningsinstallatie in

Een automatische beregeningsinstallatie is ideaal voor mensen die weinig tijd hebben of vaak afwezig zijn. De installatie is dan voorzien van een regensensor die meet of er wel of niet beregend moet worden. Daarnaast is er een beregeningsautomaat aanwezig, waarin de frequentie en de hoeveelheid water is in te stellen.

Bij voorkeur stellen wij de automaten in op de dinsdag- en vrijdagochtend, zodat u niet tijdens het weekend met een natte grasmat zit. Dan kunnen de kinderen gewoon ontspannen spelen. Kortom, tweemaal per week een halfuur water geven is (m.u.v. hittegolven) ruim voldoende.

De hoveniers van Vos Tuinvisie helpen graag

Heeft u deskundig advies nodig? Onze hoveniers helpen graag met het onderhouden van uw tuin.
Neem vandaag contact op om Hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie uit Epe uw tuin te laten onderhouden of bel 0578 561015.

Neem contact op