Tuintips voor de maand September

Het gazon
September is uitermate geschikt om een nieuw gazon in te zaaien, de temperatuur ligt nog vrij hoog en de felle zon wordt al duidelijk minder. Zaai uw gazon in en houdt het graszaad continue vochtig zodat het snel zal kiemen.

Uw gazon heeft een najaarsbemesting nodig om goed af te harden richting de winter en het heeft dan meteen een voedingsvoorraadje om de winter door te komen. Het beste resultaat boekt u met een organische meststof van bijvoorbeeld DCM.

Eenjarigen
De meeste eenjarige planten zijn nu op hun eind, verwijder de planten en vervang ze eventueel door een leuke vaste plant.

Bloemenborders
Een groot deel van de vaste planten is rond september uitgegroeid/gebloeid, deze planten kunnen worden afgeknipt waardoor de herfstbloeiers meer tot hun recht kunnen komen. Laat planten/siergrassen staan die in de winter een sierwaarde geven aan de tuin, het kan nl. erg mooi zijn om sneeuw of rijp in de winter op bepaalde planten te zien.

Nieuwe aanplant
September is de ideale maand om uw nieuwe planten of heesters(uit pot) aan te planten, omdat de temperatuur nog redelijk hoog ligt hebben de planten nog goed de kans om zich voor de winter te wortelen en kunnen ze er in het voorjaar meteen goed tegenaan. Het is echter nog iets te vroeg om planten uit de volle grond te rooien en verplanten.

Hagen snoeien
Hagen als Taxus, Haagbeuk, Liguster of Cupressocuparis kunnen in september eventueel nog een tweede snoei ondergaan waardoor ze er het hele winterseizoen strak bij staan. Let er goed op dat u deze hagen van onder iets breder laar als van boven en snoei ze niet te kort op het oude hout.

Vijveronderhoud
Laat uw vijverwater even testen door een Hovenier of tuincentrum, de meeste bedrijven doen dit gratis en voeg eventueel middelen toe om het water voor de winter goed op peil te krijgen.
Verwijder overtollige planten uit de vijver.
Span een net over het water als u in de herfst veel blad in uw tuin krijgt, blad gaat rotten en geeft zeer schadelijke stoffen af waardoor vissen en planten kunnen sterven.

Succes en veel tuinplezier in September!

Neem contact op