klanten beoordelen ons met een
   
Title Image
Zwemvijver verwarmen

Zwemvijver verwarmen

Het is een aanwinst voor uw tuin: een zwemvijver. Het hele jaar door geniet u van een prachtig uitzicht! In de zomer neemt u bovendien met veel genoegen wanneer u maar wilt een verfrissende duik in uw eigen natuurzwembad en tijdens de overige seizoenen verwondert u zich telkens weer over de moeiteloosheid waarmee planten en dieren zich aanpassen aan het jaargetijde. Met een zwemvijver profiteert u van het beste van twee werelden: de voordelen van een zwembad én die van een vijver.

 

Als zwemvijverspecialist begrijpen wij als geen ander dat u het liefst zo veel mogelijk van ál deze voordelen gebruikmaakt – niet alleen tijdens de heetste zomerdagen. Is het een optie om uw zwemvijver te verwarmen, zodat u al eerder in het jaar uw badkleding uit de kast kunt trekken en ook als de dagen korter worden nog regelmatig een paar baantjes kunt zwemmen? Jazeker! Wij leggen u graag uit hoe u uw zwemvijver op een veilige en verantwoorde manier kunt verwarmen. Ook laten we u zien dat dit harstikke duurzaam kan, zodat u zonder schuldgevoel het water in springt. Mocht u direct een vrijblijvende offerte willen aanvragen om een zwemvijver met verwarming aan te laten leggen in uw tuin, neem dan gerust contact met ons op!

Werking van een zwemvijver

Om in te zien hoe u uw zwemvijver veilig en verantwoord kunt verwarmen, is het belangrijk eerst de werking van een zwemvijver te begrijpen. Een zwemvijver is zoals de naam al zegt een zwembad en een vijver ineen; er groeien planten in, maar u kunt er ook in zwemmen. Om dit tweeledige doel te bewerkstelligen bestaat een zwemvijver uit twee gedeeltes: een vijvergedeelte en een zwemgedeelte. Het zwemgedeelte is bedoeld om in te zwemmen, terwijl het vijvergedeelte fungeert als natuurlijk filter.

Ook dat is namelijk een voordeel van een zwemvijver: er komt geen chloor of ander chemisch reinigingsmiddel aan te pas! Een zwemvijver reinigt zichzelf, waarmee het een extra milieuvriendelijke oplossing is. Bovendien maakt dit een zwemvijver zeer geschikt voor kinderen om in te zwemmen. Kinderfeestjes worden voortaan gewoon bij u in de tuin gevierd! Geen gedoe met reserveringen, vervoer en zwembadreglementen – u hoeft er de deur niet eens meer voor uit.

Buiten uw zwemvijver plaatsen wij namelijk een energiezuinige pomp, die het water van uw zwemvijver continu in beweging houdt. Hij pompt het water uit het vijvergedeelte van uw zwemvijver via een natuurlijk plantenfilter met een uv-lamp naar het zwemgedeelte van de zwemvijver. Dit natuurlijke plantenfilter bestaat uit zuiverende waterplanten die vuil in het water afbreken. De uv-lamp die we installeren breekt algen af en doodt schadelijke bacteriën. Samen zorgen deze twee systemen er zo voor dat er alleen kraakhelder en schoon zwemwater naar het zwemgedeelte van uw zwemvijver stroomt!

Offerte aanvragen

Zwemvijveronderhoud

In principe heeft u hier dan ook geen werk aan. De energiezuinige pomp naast uw zwemvijver zorgt ervoor dat het water in beweging blijft en zolang de balans in uw zwemvijver in orde is, doet het natuurlijk plantenfilter zijn werk. Uiteraard is het wel belangrijk om regelmatig uw vijverwater te testen, zodat u ervan verzekerd bent dat dit nog steeds het geval is. Ook zult u bij intensief gebruik elk jaar de uv-lamp in uw zwemvijver moeten vervangen om ervoor te zorgen dat algen en schadelijke bacteriën effectief te lijf worden gegaan.

Daarmee zit een groot deel van het zwemvijveronderhoud er echter al op! Indien nodig zult u daarnaast nog de waterhardheid van uw zwemvijver op peil moeten brengen, omdat deze als gevolg van neerslag daalt. Een te lage waterhardheid bevordert de groei van diverse soorten algen en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Om diezelfde reden zult u zo nu en dan uw waterplanten moeten snoeien. Een teveel aan afgestorven plantendelen zorgt er namelijk voor dat het water in uw zwemvijver erg voedselrijk wordt en ook dat bevordert de algengroei. Snoeit u uw waterplanten op tijd – of laat u dit doen – en verwijdert u dode plantendelen zo snel mogelijk, dan voorkomt u dat uw vijverwater te voedselrijk wordt.

Vooral in de herfst is het belangrijk om dit proces goed in de gaten te houden. Ook bladeren van bomen uit uw tuin of de nabije regio die in uw vijver vallen zullen daarin langzaam vergaan en zodoende voor extra voedselrijk water zorgen. Haalt u deze er niet uit, dan vormen ze bovendien een gladde en voedselrijke modderlaag op de bodem van uw zwemvijver, die lastiger te verwijderen is dan losliggende bladeren bovenop het water. Gedurende het najaar is het dan ook verstandig om regelmatig met een schepnet al het vuil uit uw vijver te scheppen, zodat dit niet naar de bodem kan zakken. Gaat het om erg veel bladeren of heeft u geen tijd om uw vijver schoon te houden, dan kunt u ook een fijnmazig net over uw vijver spannen, waarop invallend blad blijft liggen.

Uiteraard staat u er bij al deze taken niet alleen voor. Uw vijverwater testen, de waterhardheid weer op peil brengen, uw uv-lamp vervangen, waterplanten snoeien en een fijnmazig net over uw vijver spannen – wij kunnen het allemaal voor u doen. Zo kunt u écht zorgeloos genieten van uw zwemvijver! Bel ons via 0578 – 561015 of neem contact met ons op via het contactformulier om te bespreken wat wij voor u en uw zwemvijver kunnen betekenen. Met onze voordelige onderhoudsabonnementen bent u het hele jaar door verzekerd van niet alleen een schone zwemvijver, maar een volledig perfect onderhouden tuin!

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

Hybride zwemvijver

Nu u weet hoe een zwemvijver werkt en welk onderhoud deze vergt, zult u ook begrijpen dat u een zwemvijver niet zomaar kunt verwarmen. Een zwemvijver is een natuurlijk geheel dat leeft en gebaat is bij een constante natuurlijke temperatuur. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn om uw zwemvijver te verwarmen. De meest veilige en verantwoorde optie om een verwarmde zwemvijver te creëren is door te kiezen voor een hybride zwemvijver. Bij dit soort zwemvijver wisselt u met één druk op de knop tussen twee verschillende modi: een zomermodus en een wintermodus.

In de wintermodus werkt uw zwemvijver zoals hierboven beschreven: middels een energiezuinige pomp wordt het water uit het zwemgedeelte van uw vijver naar het vijvergedeelte gebracht, alwaar het door het natuurlijke plantenfilter en een uv-lamp wordt gereinigd. Kraakhelder zwemwater stroomt terug naar het zwemgedeelte van uw zwemvijver, het hele jaar door.

Tenzij u op de knop drukt om uw zwemvijver om te zetten in zomermodus. In deze modus worden het zwem- en vijvergedeelte van uw zwemvijver van elkaar gescheiden, zodat u de kans krijgt het zwemwater te verwarmen. Dit doet u door middel van een warmtepomp, die wordt ingeschakeld zodra u de zomermodus van uw hybride zwemvijver aanzet. Deze warmtepomp verwarmt het water in het zwemgedeelte van uw zwemvijver tot maximaal 25 graden: een comfortabele temperatuur om in te zwemmen, die tegelijkertijd nog altijd laag genoeg is om de balans in uw zwemvijver te behouden. Door het scheiden van de twee delen van uw zwemvijver voorkomt u immers dat het vijverwater in het plantenfilter te sterk opwarmt en de zuiverende waterplanten hun werk niet meer goed kunnen doen.

Neem vandaag contact op met Vos Tuinvisie uit Epe

Verwarming zwemvijver

Uiteraard is het wel afhankelijk van het soort en formaat zwemvijver in uw tuin of u deze temperatuur kunt bereiken. Vooral kleine zwemvijvers lenen zich perfect om te verwarmen, zowel in strakke als organische vormen. Het verwarmen van grote natuurlijk zwemvijvers raden wij af, omdat deze simpelweg te veel water bevatten dat verwarmd moet worden.

De warmtepomp waarmee u uw zwemvijver verwarmt, sluiten wij idealiter aan op zonnepanelen. Juist omdat u de warmtepomp gedurende de meer zonnige maanden van het jaar gebruikt, investeert u zo in een duurzame en op de lange termijn zeer voordelige oplossing. Heeft u nog geen zonnepanelen, dan adviseren wij u graag over het kiezen van een betrouwbare partij om deze te plaatsen. De warmtepomp, die regelen wij natuurlijk!

Schakelt u na het zwemseizoen weer terug naar de wintermodus, dan worden het zwemgedeelte en het vijvergedeelte van uw zwemvijver weer aan elkaar gekoppeld en treedt het natuurlijke plantenfilter weer in werking. Het water in uw zwemvijver wordt weer volledig gereinigd en u geniet ook in de wintermaanden van kraakhelder water. Niet zozeer om in te zwemmen, maar absoluut wel om op andere manieren van te profiteren!

Offerte aanvragen
Zwemvijver verwarmen

Zwemvijver aan laten leggen

U heeft bij het aan laten leggen van uw zwemvijver dus de keuze uit talloze mogelijkheden. Zo kunt u onder andere kiezen voor een kleine of grote zwemvijver, een strak of organisch vormgegeven zwemvijver, een zwemvijver met betonnen afdekranden of een zwemvijver met weelderige beplanting en een gewone of een hybride zwemvijver. Het is zelfs mogelijk om uw bestaande zwembad te laten ombouwen tot zwemvijver!

Uiteraard is het aan u waarvoor u kiest, maar als zwemvijverspecialist adviseren wij u natuurlijk graag. U kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of direct een afspraak maken om uw tuin te komen bezichtigen. Zo zien we met eigen ogen om welke ruimte het gaat en hoe we die het beste kunnen indelen.

Onze tuinarchitect denkt namelijk graag met u mee over de ideale eigenschappen van uw zwemvijver. Over waar in uw tuin deze het beste aangelegd kan worden, welke vorm het meest geschikt is voor deze locatie, welke beplanting optimaal gedijt in uw omgeving en vele andere factoren waarmee rekening dient te worden gehouden. Daar hoeft u zich echter geen zorgen om te maken, dat doen wij voor u. Als zwemvijverspecialist weten wij precies waar we wat moeten plaatsen om de ideale omstandigheden te creëren voor een pracht van een zwemvijver. Die voldoet aan uw wensen en behoeften natuurlijk, laten we dat voorop stellen!

Tuinontwerp

Zo zal onze tuinarchitect Daniël Vos voor een kleine en moderne tuin ook een strakke en compacte zwemvijver ontwerpen, die naadloos aansluit op het geheel. Een ruimtelijke bostuin vraagt echter om een grote en organisch vormgegeven zwemvijver, die omringd is door weelderige beplanting. Zo past er bij elk soort tuin wel weer een andere zwemvijver. En als er geen bestaand tuinontwerp is, omdat deze volledig gerenoveerd wordt, dan maakt onze tuinarchitect natuurlijk direct een ontwerp waarin alle componenten elkaar perfect aanvullen! Van bomen en planten in de borders tot aan opritverlichting en een tuinhuis; door alle elementen in uw tuin op elkaar af te stemmen creëren we een adembenemend mooi resultaat.

Dat kunt u indien gewenst vooraf zelfs middels een digitale tuinwandeling bekijken! Als een van de weinige hoveniers in Nederland maakt Vos Tuinvisie op verzoek namelijk ook een 3D-tuinontwerp. Dit is een filmpresentatie waarin u alle onderdelen van uw tuin in werking kunt zien, zowel overdag als ’s nachts en in elk seizoen van het jaar. Zo ziet u hoe sfeervol de verlichting op uw veranda er ’s avonds uitziet, welke kleuren de struiken naast uw terras in de herfst aannemen en op welke plekken uw tuin bewaterd wordt door het automatische sproeisysteem. U kunt zelfs uw huisgenoten over het tuinpad zien lopen!

Uiteraard ontvangt u van ons naast dit gedetailleerde tuinontwerp ook een gespecificeerde offerte, zodat u precies ziet hoe uw investering is opgebouwd. Gaat u hiermee akkoord, dan gaan onze hoveniers zo snel mogelijk over op uw zwemvijveraanleg!

Zwemvijverspecialist

Zwemvijveraanleg is voor hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie bekende kost. Als zwemvijverspecialist hebben wij alle kennis en ervaring in huis om zwemvijvers in allerlei soorten en maten aan te leggen. Bovendien werken onze specialisten uitsluitend met producten en materialen van hoogwaardige kwaliteit, waarmee we het risico op lekkages of andere oorzaken die een vijverreparatie nodig maken zoveel mogelijk verkleinen. Op de bodem van uw zwemvijver gebruiken we bijvoorbeeld epdm-rubberfolie van het merk Ecolan, die vele malen minder kwetsbaar is dan de pvc-folie die hier voorheen voor werd gebruikt. De epdm-rubberfolie van Ecolan is niet alleen zeer rekbaar, maar ook beter bestand tegen uv-straling. Hierdoor is de kans dat de folie gaat scheuren en lekkage veroorzaakt minimaal. Dat is natuurlijk precies wat we willen!

Een zwemvijver legt u immers aan met de gedachte er jarenlang van te kunnen genieten, zonder er al te veel onderhoud aan te moeten plegen. Hoewel wij uiteraard voor u klaarstaan om u dit onderhoud uit handen te nemen en natuurlijk ook zo snel mogelijk naar u toe komen wanneer uw vijver gerepareerd moet worden, zijn we vooral die laatste situatie liever voor. Daarom leggen we u bij de aanleg van uw zwemvijver tevens alles uit wat u moet weten om uw zwemvijver zelf te onderhouden en op tijd contact met ons op te nemen mocht u toch een helpende hand nodig hebben.

Vijveronderhoud

Uiteraard is het ook mogelijk om direct een onderhoudsabonnement af te sluiten voor al het noodzakelijke vijveronderhoud, of zelfs het onderhoud van uw complete tuin. We spreken dan nauwgezet af welke werkzaamheden wanneer uitgevoerd dienen te worden, zodat u precies weet wat u te wachten staat. Bovendien sturen we zoveel mogelijk dezelfde hovenier naar u toe, en wel om drie redenen. Ten eerste raakt u zo gewend aan een bekend en vertrouwd gezicht. Ten tweede heeft u op die manier een vast aanspreekpunt voor al uw tuinvragen. En ten derde kent deze hovenier uw tuin na verloop van tijd op zijn duimpje, waardoor hij steeds efficiënter te werk kan gaan. Alleen maar winst dus!

Op deze manier zorgen we er samen voor dat uw tuin er het hele jaar door tiptop verzorgd uitziet. Of het nu gaat om alleen het onderhoud van uw hybride zwemvijver of ook het snoeien van uw fruitbomen, het maaien van uw gazon en het wieden van onkruid in uw borders – u kunt op ons rekenen. Zelfs voor het sneeuwvrij maken van uw oprit hoeft u ons maar te bellen!

Staat u al te popelen om deze zomer een verfrissende duik te nemen in uw eigen zwemvijver? Of kijkt u er naar uit het komende najaar de ondergaande zon te zien weerspiegelen in het water? Neem dan direct contact met ons op om vrijblijvend te informeren naar de mogelijkheden voor het aanleggen van een zwemvijver in uw tuin!

Neem vandaag contact op met Vos Tuinvisie uit Epe

Neem contact op