Zwemvijver aanleg

De aanleg van een zwemvijver in uw tuin biedt allerlei voordelen. Een natuurlijke zwemvijver wordt een blikvanger in uw tuin. Het functioneert een groot deel van het jaar als milieuvriendelijk, chloorvrij zwembad met gezond zwemwater. En het draagt bij aan een biodiverse, levendige tuinomgeving.

Zwemvijver aanleg is een project waarbij veel expertise komt kijken. Als dé zwemvijverspecialist op de Veluwe staat het ervaren team van Vos Zwemvijvers uit Epe voor u klaar. We komen graag bij u langs om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken. Ons 3D tuinontwerp geeft een goed beeld van hoe de ecologische zwemvijver eruit gaat zien. Nadat u akkoord hebt gegeven op de offerte gaan we aan de slag met de zwemvijver aanleg. Hoe dat in zijn werk gaat leest u hier. 

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Waarom zwemvijver aanleg een goed idee is

Twijfelt u of u een zwembad of een zwemvijver wilt laten aanleggen? Er zijn enkele goede redenen waarom kiezen voor zwemvijver aanleg een goed idee is. In tegenstelling tot een zwembad, heeft u van een zwemvijver het hele jaar door plezier. Op warme dagen biedt het u verkoeling, u kunt baantjes trekken of de kinderen kunnen heerlijk plonzen in de vijver. Hiervoor hoeft u de deur niet meer uit!

Als het te koud wordt om te gaan zwemmen, is de vijver nog steeds een pronkstuk in uw tuin. In alle seizoenen vormt de natuur zwemvijver een schitterende waterpartij die cachet geeft aan uw tuin. De zwemvijver is goed voor urenlang plezier. Of u nu graag zwemt, een boek leest langs de kant of gezellig gaat barbecueën met familie en vrienden: de zwemvijver vormt er een prachtig decor voor.

Een zwemvijver is bovendien op een stijlvolle manier te integreren in uw tuin. Terwijl een zwembad een logge, in het oog springende betonnen constructie is, past de zwemvijver perfect bij de rest van de tuin. Wij maken een 3D zwemvijver ontwerp naar wens dat goed past bij de stijl van uw woning en de rest van de tuin en moeiteloos opgaat in het geheel. 

Daarnaast is een zwemvijver ook een stuk ecologischer dan een zwembad. Er worden geen chloor of andere chemicaliën gebruikt. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke factoren zoals stroming en de zuiverende werking van waterplanten.

Een bestaand zwembad laten ombouwen tot een zwemvijver

Wist u dat u een bestaand zwembad kunt laten ombouwen tot een zwemvijver? Zo kunt u gewoon blijven zwemmen in uw eigen tuin zonder dat u te maken heeft met de neveneffecten van chloor, zoals huidirritatie of rode ogen. Misschien treft u zo nu en dan een enkele kikker, salamander of ander waterbeestje aan in het plantengedeelte van de kraakheldere zwemvijver. Dat hoort er bij zwemmen in de natuur gewoon bij! Ziet u uzelf al zwemmen in eigen tuin en wilt u graag een zwemvijver laten aanleggen? Maak een afspraak met de specialisten van Vos Zwemvijvers!

Een zwemvijver bestaat uit twee delen

Een zwemvijver bestaat altijd uit twee delen: een zwemgedeelte en een zuiveringsgedeelte met planten. Van deze twee is het zwemgedeelte het grootst, maar ze zijn wel in verhouding. Een groter oppervlak vraagt om meer zuiveringscapaciteit en dus een iets groter plantengedeelte.

Het natuurzwembad heeft kraakhelder en plantenvrij water waarin u heerlijk kunt zwemmen. In het plantengedeelte vindt de filtering van het water plaats op een geheel natuurlijke manier. We maken gebruik van de nuttige eigenschappen van helofyten waterplanten zoals riet, lisdodde en gele lis. Ze zorgen ervoor dat vervuiling uit het water gefilterd wordt en tegelijkertijd geven ze zuurstof af. Op deze manier wordt uw zwemvijver op een biologische manier gereinigd. Er komen geen chemicaliën aan te pas en het water blijft glashelder.

 

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

Hoe zorgen planten ervoor dat het water in de zwemvijver helder blijft?

Waterplanten zorgen er dus voor dat het water in een zwemvijver helder blijft. Maar hoe zit dat eigenlijk? Waterplanten groeien deels  boven water, maar hun wortels staan in de grond onder water. De planten nemen zuurstof uit de buitenlucht op en transporteren deze naar hun wortels. Omdat de grond rondom de wortels rijk is aan zuurstof, zijn daar ook veel bacteriën te vinden.

Deze bacteriën nemen organische afvalstoffen uit het water op en zetten die om naar voedingsstoffen voor de waterplant. Doordat de planten het water filteren, blijft er helder water over dat weer terugstroomt naar het zwemgedeelte. Een UV-lamp doodt overgebleven schadelijke bacteriën en breekt algen af, zodat het zwemgedeelte uit glashelder zwemwater bestaat. 

Heeft u een vraag over de werking van een zwemvijver of wilt u een zwemvijver aan laten leggen? Stuur ons een bericht!

Zwemvijver aanleg: hoe gaat dat?

Nadat het ontwerp is goedgekeurd is het tijd voor ons om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met de zwemvijver aanleg. Vos Zwemvijvers beschikt over modern materieel voor alle voorkomende werkzaamheden. Onze deskundige medewerkers hebben veel ervaring in het aanleggen van zwemvijvers. Ze worden bovendien regelmatig bijgeschoold om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en trends binnen de branche. Het aanleggen van uw natuurzwembad is bij ons dus in vakkundige handen!

Wij zorgen ervoor dat de graafwerkzaamheden correct gebeuren en met zo weinig mogelijk overlast voor de omgeving. Ook zorgen we er desgewenst voor dat de overgebleven grond afgevoerd wordt. 

Als de benodigde ruimte gecreëerd is, gaan we de vijver bekleden met EPDM vijverfolie van Ecolan. Dit is een oersterk, flexibel materiaal en bovendien erg duurzaam. Het gaat jarenlang mee! Doordat het materiaal zwart van kleur is krijgt de zwemvijver een natuurlijke uitstraling. De zwarte kleur zorgt er ook voor dat de vijver op een natuurlijke manier opwarmt. Dat is wel zo prettig als u een plons wilt maken!

Technologie voorbereiden tijdens de zwemvijver aanleg

Hoewel het water op een natuurlijke manier gefilterd wordt, gaan we tijdens de zwemvijver aanleg ook een klein beetje technologie in en om de zwemvijver voorbereiden. Om ervoor te zorgen dat de planten het water goed kunnen filteren, creëren we met behulp van een pomp stroming. Hierdoor komen de afvalstoffen bij de planten terecht en wordt het schone water weer afgevoerd richting het zwemgedeelte.

Wij adviseren u graag over welke pomp het beste past bij uw zwemvijver. Hierbij kijken we naar de oppervlakte van uw zwemvijver en naar de capaciteit van de pomp. Natuurlijk wilt u dat uw pomp zo energiezuinig mogelijk is. Daarom bekijken we ook met u de mogelijkheid om de pomp aan te drijven met groene stroom, bijvoorbeeld geleverd door uw eigen zonnepanelen.

Tijdens het aanleggen van de natuurlijke zwemvijver kunnen we ook een UV filter plaatsen. Het water wordt dan door een filter gepompt dat voorzien is van een lamp met ultraviolet licht. De lamp helpt om het vijverwater helder te houden, want het UV licht doodt algen en andere schadelijke bacteriën en virussen.

Tijd om de zwemvijver te vullen met water

Als de vijver gegraven is, voorzien is van folie en de technologische voorbereidingen zijn gedaan is het tijd voor de volgende stap in de zwemvijver aanleg: we gaan de zwemvijver vullen met water. Dit doen we niet met grondwater, maar met kraanwater. Grondwater kan soms veel ijzer bevatten, waardoor het water bruin kleur. Regenwater is weliswaar zuiver, maar veel te zacht. Om zeker te zijn van mooi helder water, is kraanwater de beste keuze.

Leidingwater is neutraal en daardoor goed aan te passen naar geschikt vijverwater. Het bevat bovendien geen nitraten en fosfaten, dit zijn voedingsstoffen voor algen. Zuurstofplanten gedijen het beste in hard vijverwater. Is het water uit de kraan in uw omgeving eigenlijk te zacht om dienst te doen als vijverwater? Dan voegen we de benodigde mineralen zoals calcium en magnesium toe, maken we zelf geschikt vijverwater en ontstaat er een biologisch evenwicht. Heeft u tijdens de zwemvijver aanleg een vraag? Aarzel niet om een van onze medewerkers te vragen. U mag ook bellen (0578-561015) of uw vraag stellen via het contactformulier op onze site.

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

De bodem bedekken met vijversubstraat

Om te zorgen voor een snelle ontwikkeling richting een biologisch evenwicht en de aangroei van goede bacteriën, bedekken we de bodem van het plantengedeelte met vijversubstraat. Dit materiaal is de basis voor een gezonde leefomgeving voor de planten in de vijver. Het substraat zorgt daarnaast voor een goede ondergrond waarin planten zich goed kunnen wortelen. Vijversubstraat bevat grove, poreuze steenkorrels en wordt geplaatst in het platengedeelte geplaatst op de bodem van de zwemvijver.

Er zijn verschillende soorten vijversubstraat, waaronder lavastenen, zeoliet en gletsjerstenen. Deze verschillende gesteentes hebben elk hun eigen voordelen en eigenschappen. Zo zijn lavastenen bijvoorbeeld heel mooi vanuit decoratief oogpunt, maar zijn ze minder poreus. Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze!

 

Waterplanten plaatsen in uw zwemvijver​

Al tijdens het vullen gaan we waterplanten plaatsen in uw zwemvijver. Een goede begin is het halve werk, want de planten zorgen er immers voor dat uw vijver gefilterd wordt. Meteen de planten plaatsen is dus een goede start van een zelfreinigend ecosysteem dat goed in balans is.

Ter plaatse bepalen we wat er allemaal nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn diverse soorten waterplanten, wij zorgen voor een juiste combinatie van planten die effectief hun werk doen. Hierbij gaat het in de eerste plaats om de functionaliteit en daarna om het esthetische aspect. Dotterbloemen en waterlelies geven een schitterende aanblik, maar zijn veel minder effectief dan bijvoorbeeld gele lis of kalmoes. De belangrijkste taak van de waterplanten is toch echt de zuivering, daarom gaat functionaliteit voor.

Natuurlijk wilt u dat uw zwemvijver een fraaie aanblik biedt, maar dit kunnen we bijvoorbeeld ook bereiken met mooie beplanting langs de randen na de zwemvijver aanleg. Hierbij kijken we naar wat mooi staat, maar ook naar wat passend is. Zo proberen we te voorkomen om bomen met veel blad pal naast een zwemvijver te plaatsen. In het najaar kan het invallend blad de vijver namelijk vervuilen. Ook op dit punt geven we u graag advies!

Op zoek naar biologisch evenwicht tijdens de zwemvijver aanleg

Al tijdens de zwemvijver aanleg gaan we op zoek naar biologisch evenwicht. Dit ziet u terug in de keuze voor leidingwater in combinatie met een substraat en een variatie aan waterplanten. Er zijn nogal wat factoren die invloed kunnen hebben op het ecosysteem in de vijver. Denk hierbij aan de hardheid van het water en de kans op algengroei.

Woont u bijvoorbeeld in landelijk gebied pal naast een agrarisch bedrijf? Dan is de kans groter dat er meer fosfaten, nitraten en ammoniak in het water kunnen komen. Fosfaten komen voor in kunstmest, nitraten en ammoniak zitten in dierlijke mest. Al deze stoffen zijn een voedingsbron voor algen. In bosrijke gebieden heeft u juist te kampen met invallend blad. Zo heeft iedere omgeving eigen unieke kenmerken. Wij inventariseren wat die kenmerken zijn en houden daarmee rekening bij de aanleg van de zwemvijver en eventueel onderhoud achteraf.

Om goed te beginnen gaan we dus meteen op zoek naar een goed ecosysteem door een combinatie van methodes. We noemden de waterplanten en het UV filter al. Daarnaast voegen we ook goede, vloeibare bacteriën toe aan het water. Deze bacteriën breken het vuil in het water af en zetten het om in voeding voor de waterplanten.

Door een combinatie van onderdelen op het juiste moment en in de juiste verhoudingen toe te passen, krijgt u een fraaie, zelfreinigende zwemvijver met kraakhelder water waarin u heerlijk kunt zwemmen. Wilt u ook een zwemvijver in uw tuin? Maak een afspraak met ons!

 

Zwemvijver verwarmen

Niet iedereen houdt van een sprong in koud water. Een voordeel van een zwembad is dat u het kunt water kunt verwarmen en het dus altijd een heerlijke, constante temperatuur heeft. Voor veel mensen voelt het daarom als een lastige keuze: kies ik voor een zwemvijver of voor een zwembad?

Maar wist u dat het verwarmen van een zwemvijver ook mogelijk is? Grote, natuurlijke zwemvijvers zijn vanwege het grote wateroppervlak iets lastiger te verwarmen, maar bij een kleinere zwemvijver of plunge pool lukt dit prima. Of de vorm van de vijver strak of organisch is maakt hierbij niet uit.

Het plantengedeelte in de zwemvijver mag niet verwarmd worden, want hierdoor raakt het ecosysteem uit balans. Daarom zorgen we er tijdens de aanleg van de zwemvijver voor dat de twee gedeeltes van de zwemvijver apart van elkaar kunnen werken dankzij de juiste zwemvijvertechniek. Op het oog is dat nauwelijks zichtbaar.

traditionele zwemvijver, Hybride zwemvijver of biopool

Er worden verschillende benamingen gebruikt voor diverse typen zwemvijvers zoals de hybride zwemvijver en de biopool. Het verschil tussen een hybride en een traditionele zwemvijver is met name de uitgebreidere zwemvijvertechniek. Een biopool kan worden aangelegd met of zonder plantengedeelte en er wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijk kleurfolie, in plaats van zwart EPDM folie, voor de waterdichting. 

Alle drie deze varianten zijn indien gewenst goed te verwarmen. Dit doet u bijvoorbeeld met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Een goede en duurzame manier om met zelf opgewekte stroom uw eigen zwembad te verwarmen. Uiteraard kunnen wij ook de warmtepomp voor u bestellen en installeren.

Twijfelt u over de beste keuzes voor uw tuin? We denken graag met u mee. Bel of mail ons!

Uniek zwemvijver ontwerp en deskundige aanleg

Voor een uniek zwemvijver ontwerp en een deskundige aanleg bent u bij Vos Zwemvijvers aan het juiste adres. Er zijn nogal wat factoren om rekening mee te houden, zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de aanleg van de zwemvijver. Bij het bepalen van het ontwerp zijn er de nodige knopen door te hakken en kunt u waarschijnlijk wel een goed advies gebruiken!

Ook tijdens de zwemvijver aanleg is het belangrijk dat alle onderdelen goed en zorgvuldig uitgevoerd worden. Daarom is het prettig dat Vos Zwemvijvers u ontzorgd.

We zijn deskundig en ervaren en hebben al veel verschillende soorten zwemvijvers aangelegd. Ons bedrijf is gevestigd in Epe, we werken voornamelijk op de Veluwe, in de rest van Gelderland en in Overijssel. In ons portfolio vindt u diverse voorbeelden van door ons ontworpen zwemvijvers.

Wilt u ook graag een natuur zwemvijver in uw tuin? Daniël Vos maakt graag een exclusief ontwerp voor een unieke zwemvijver voor u! Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag over het onderhoud of de aanleg van een zwemvijver? Neem contact met ons op!

Zwemvijver ontwerp

Laat uw tuin tot leven komen met een schitterende zwemvijver. Met een 3D-tuinontwerp zorgen we dat uw zwemvijver perfect aansluit bij uw tuin. Ontworpen met oog voor detail en natuur.
Lees meer

Zwemvijver aanleg

Een zwemvijver aanleggen kan op verschillende manieren, waardoor elke zwemvijver zijn eigen uitstraling heeft. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden, het natuurlijk plantenfilter, eventuele verwarmingsmogelijkheden en materialen.
Lees meer

Vos Tuinvisie Tuinen

Vos Tuinvisie & Zwemvijvers is al ruim 20 jaar een begrip als vakkundig hoveniersbedrijf op de Veluwe. Van tuinontwerp en 3D-tuinarchitectuur tot tuinaanleg, tuinonderhoud en verlichtingsplannen; ons team staat voor u klaar.
Lees meer