Deze grote natuurlijke zwemvijver mét zandstrand mochten wij ontwerpen en aanleggen voor een van onze klanten in Epe. Het heeft een bijzondere organische vorm met een intern strak zwemgedeelte. U ziet het duidelijk op de foto
De klant wilde een complete tuinrenovatie, inclusief de aanleg van een zwemvijver. Het gaat om een grote bostuin met veel ruimte. De tuin die direct rondom de woning ligt, hebben we vrij strak en modern aangelegd. Maar verder van de woning zijn we overgegaan op organische vormen. Zo ook met de zwemvijver. Dit geeft meer diepte in de tuin en het laat de tuin mooi overgaan in de bosrijke omgeving.
De klant wilde ook een gedeelte met vissen. Dit hebben we praktisch opgelost door de scheiding tussen zwemvijver en visvijver onder de brug aan te brengen. Optisch lijkt het dus één vijver maar het zijn toch twee aparte vijvers.
Het zandstrandje is een leuk detail. De klant kan zo op twee manieren het zwemwater in gaan; zowel via de zwemtrap vanaf het terras als vanaf het zandstrandje aan de andere kant.
Het zwemgedeelte bestaat uit een gemetselde, strakke bak. Daaromheen bevindt zich het plantengedeelte met zeer veel diversiteit aan zuiverende planten. Van zuurstofplanten zoals Aarvederkruid, waterpest en glanzend fonteinkruid – tot kleurrijke oeverbeplanting zoals gele lis, de roze zwanenbloem en snoekkruid, met blauwpaarse bloemetjes die geliefd zijn bij insecten.
De natuurlijke zwemvijver wordt waterdicht gehouden met EPDM-folie dat bestaat uit één stuk. Het was dan ook een hele klus om deze aan te brengen, de vijver heeft immers een omtrek van maar liefst 110 meter (lengte: 50 meter, met een wateroppervlak van 370m2). Maar het resultaat is prachtig, vindt u niet?
EPDM-folie is een rubberfolie met een hoge, blijvende elasticiteit. Het folie is goed bestand tegen verschillende temperaturen en het past zichzelf eenvoudig aan, bijvoorbeeld aan de ondergrond. EPDM-folie is ontwikkeld met het uitgangspunt om zoveel mogelijk milieuneutraal te zijn. Er zijn geen giftige stoffen gebruikt tijdens het productieproces. Dat maakt het rubberfolie erg geschikt voor vissen en planten.
In dit type zwemvijver werken wij met 50% zuiverende waterplanten ten opzichte van 50% zwemwater. Dit geeft de optimale verhouding en zorgt voor de meest energiezuinige versie van een zwemvijver. Voor een vijver van dit type is dan wel wat meer ruimte nodig. We werken altijd met een geheel op maat gemaakt beplantingsplan. Dat plan kan voor iedere vijver verschillen, dit hangt af van verschillende aspecten zoals lichtinval, staan er wel of geen bomen rondom de vijver, ligt het op een beschutte of juist een winderige locatie, etc.
Er zijn twee typen beplanting die beide erg belangrijk zijn bij een zwemvijver:
De zwemvijver verwarmen wij normaalgesproken met behulp van een waterpomp in combinatie met zonnepanelen. Dat gaat op een heel verantwoorde manier, omdat alle levende planten en vissen gebaat zijn bij een constante natuurlijke temperatuur. Het verwarmen van grote natuurlijke zwemvijvers zoals deze, raden wij echter af. Deze zwemvijver bevat simpelweg te veel water dat verwarmd moet worden. Maar door het donkere folie en de circulatie d.m.v. skimmerpompen, warmt het water vrij snel op zodra de zon zich even laat zien.
Wilt u ook een zwemvijver laten aanleggen? Van een organische natuur zwemvijver tot een strakke moderne zwemvijver; als zwemvijverspecialist weet het team van Vos Tuinvisie uw wensen te realiseren. Neem contact op en leg uw wensen gerust eens aan ons voor. We denken graag met u mee!