Title Image
Natuur zwemvijver

Natuur zwemvijver

Een natuur zwemvijver is een combinatie van een vijver en een zwembad en biedt u het beste van beide! Een natuurlijke zwemvijver bestaat uit twee delen, een zwemgedeelte en een vijvergedeelte. In het vijvergedeelte groeien waterplanten, dit deel van de zwemvijver fungeert als natuurlijk filter. In het andere deel van de zwemvijver kunt u heerlijk zwemmen! Met een natuur zwemvijver kunt u het hele jaar door maximaal genieten van het buitenleven in uw tuin!

Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op en vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan, zodat wij samen met u kunnen kijken naar alle mogelijkheden.

Contact opnemen

Wat is het verschil tussen een natuur zwemvijver en een zwembad?

Een natuur zwemvijver of een zwembad in uw tuin: wat is eigenlijk het verschil? En wat past het best bij uw wensen? Daar gaan we de komende alinea’s wat dieper op in. We zetten alle verschillen, voordelen en overwegingen voor u op een rij.

Belangrijkste voordelen van een zwemvijver

Het grootste verschil tussen een zwembad en een natuurlijke zwemvijver is de manier waarop het water gereinigd wordt. Dat gebeurt in een natuur zwemvijver op een verantwoorde manier, want een zwemvijver reinigt zichzelf. De waterbehandeling in een natuur zwemvijver is geheel biologisch, er komt geen chloor of zuiveringszout meer aan te pas! Die rode ogen na het zwemmen zijn met een natuurzwemvijver voorgoed verleden tijd. De waterplanten in de vijver vormen een natuurlijk plantenfilter en zorgen dat het water gereinigd wordt. Buiten het vijvergedeelte staan energiezuinige pompen die ervoor zorgen dat het water altijd in beweging blijft. Ze pompen het water af door het plantenfilter heen weer terug in het zwemgedeelte. In het zwemgedeelte plaatsen we een UV-lamp die algen afbreekt en schadelijke bacteriën doodt. Hierdoor heeft u aan de ene kant een schitterende vijver en aan de andere kant heel helder zwemwater.

Een ander groot voordeel van een natuurzwemvijver is dat het gedurende het hele jaar een lust voor het oog is. Op de momenten dat u niet wilt zwemmen heeft u een prachtige waterpartij in uw tuin! Zo kunt u het hele jaar door genieten van uw zwemvijver. De specialisten van Vos Tuinvisie houden zich al jaren bezig met het ontwerpen en plaatsen van zwemvijvers. Dus of u nu een bostuin, een landelijke tuin of een weelderige bloementuin heeft, voor elk type tuin kunnen wij een passend ontwerp maken. Wilt u graag een zwemvijver laten ontwerpen en aanleggen, maar denkt u dat uw tuin te klein is? Informeer gerust eens naar de mogelijkheden, want Vos Tuinvisie ontwerpt ook graag een kleine zwemvijver voor u.

De keuze voor een zwemvijver in de tuin is erg persoonlijk. Er is heel veel mogelijk, daar om is het voor ons belangrijk dat we een goed beeld krijgen van uw wensen. Wilt u graag een natuurlijke vijver of kiest u liever voor een strakke zwemvijver? Is het de bedoeling dat de zwemvijver gerealiseerd wordt in een bestaande tuin of gaat u voor een complete tuinrenovatie? Stuk voor stuk belangrijke vragen waar goed over nagedacht moet worden. Gelukkig staat u er niet alleen voor, want Daniël Vos denkt graag met u mee. Hij mag met recht een zwemvijverspecialist genoemd worden. Hij ontwierp en realiseerde al zwemvijvers in allerlei stijlen en settings. Bekijk onze portfolio met zwemvijvers die eerder door Vos Tuinvisie ontworpen en aangelegd werden voor voorbeelden en inspiratie. De kosten voor de aanleg van een vijver lopen enorm uiteen. Wij komen graag vrijblijvend langs om uw wensen te bespreken en kunnen daarna een offerte op maat voor u maken. Op verzoek maken wij voor u zelfs een 3D-ontwerp van uw tuin. Zo kunt u een goed beeld krijgen van hoe uw tuin eruit komt te zien.

Kies een zwemvijver die bij u past

Als u een zwemvijver in de tuin wilt laten aanleggen heeft u ongetwijfeld ideeën en wensen. Het is belangrijk dat u een zwemvijver krijgt die bij u past, zowel qua gevoel als qua ligging in de tuin. Een zwemvijver aanleggen kan op diverse manieren. U kunt kiezen voor een strak afgewerkte zwemvijver of juist voor natuurlijke en ronde vormen. Ook de omgeving is een belangrijke factor. Woont u in een bosrijke omgeving of heeft u juist een landelijke tuin? Het zijn allemaal belangrijke punten die we meenemen als we een tuinadvies geven. Bij een moderne woning past een strakke zwemvijver, maar bij een bostuin is het mooier om voor natuurlijke vormen te kiezen. Vos Tuinvisie adviseert u graag over het type zwemvijver dat bij uw tuin past. We hebben niet alleen de kennis en ervaring in huis, we kijken ook met een neutrale blik naar uw tuin. Juist die neutrale blik kan soms tot verrassende keuzes leiden waar u zelf niet aan gedacht had!

Offerte aanvragen
Moderne tuin met zwemvijver

Oud zwembad laten ombouwen tot natuurzwemvijver

Heeft u al een zwembad in de tuin dat niet meer gebruikt wordt? U kunt natuurlijk het zwembad laten dempen, maar u zou het ook kunnen laten ombouwen tot natuurzwemvijver. De kosten voor het ombouwen van een zwembad tot zwemvijver verschillen per zwembad. Toch zijn ze over het algemeen niet veel hoger dan de kosten voor een demping. Als u kiest voor het laten ombouwen van uw zwembad krijgt u er iets moois voor terug! Namelijk een natuurvijver passend bij uw tuin waar u het hele jaar van kunt genieten! Vos Tuinvisie beschikt over de kennis en het materieel om dit voor u te realiseren. Zo kunt u op warme dagen nog steeds zwemmen in uw eigen tuin, maar in de andere seizoenen heeft u een schitterende vijver in de tuin. Wilt u een zwembad laten ombouwen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Onze werkwijze bij het aanleggen van een zwemvijver

Het aanleggen van een zwemvijver is specialistisch werk en vraagt van begin tot eind een professionele aanpak. Zo voorkomt u problemen tijdens de realisatie of teleurstelling over het eindresultaat. Met Vos Tuinvisie kiest u voor een hovenier uit Epe die ook nog eens een echte vijverspecialist is! Wij willen u vooraf een duidelijk beeld geven van onze werkwijze bij het aanleggen van een zwemvijver. Als u interesse hebt in een zwemvijver komt onze specialist bij u langs voor een oriënterend gesprek. Onze vijverexpert krijgt op locatie een goede indruk van de werkzaamheden en hoe deze het beste uitgevoerd kunnen worden. Hij stelt allerlei vragen om een goed beeld te krijgen van uw wensen. Natuurlijk kunt u hem in dit gesprek ook allerlei vragen stellen, want wij voorzien u graag van een deskundig advies. Hierna maken wij een offerte op maat voor u.

De ligging van een natuur zwemvijver

Het is één van de eerste keuzes die gemaakt moet worden, maar ook de meest uitdagende. Op welke plaats in uw tuin komt de zwemvijver? En hoe kunnen we die het beste inbedden in de rest van de omgeving? We kijken tijdens het adviesgesprek samen waar de  zwemvijver het best geplaatst kan worden. Onze specialist luistert naar uw wensen en kijkt tegelijk naar de ligging van de tuin en de stand van de zon. Zo kunt u samen beslissen waar u de zwemvijver laat aanleggen: in de volle zon schaduw, of deels zon, deels schaduw. Hij adviseert u ook over welke vorm geschikt is voor uw tuin en welke beplanting een goede keus is. Op basis van onze ervaring en uw wensen weten we precies wat er nodig is om uw droom te realiseren. Het maakt hierbij niet uit of het om een moderne tuin of een fraaie bostuin gaat. Vos Tuinvisie weet voor elke soort tuin een passende natuur zwemvijver te ontwerpen.

Vijver laten aanleggen door deskundige medewerkers

Onze medewerkers zijn deskundig en ervaren en worden regelmatig bijgeschoold over de nieuwste trends en ontwikkelingen in onze branche. De aanleg van uw zwemvijver is bij hen in goede handen. Vooraf bespreken we met u wat er allemaal gaat gebeuren, zodat u weet wat u van ons kunt verwachten. Als u tijdens de vijveraanleg vragen heeft kunt u altijd bij onze medewerkers terecht. We werken met modern materieel en hebben daarbij oog voor het milieu. Dit ziet u ook terug in de keuze voor de materialen die wij gebruiken. Wij werken samen met vaste partners waar wij kwalitatief hoogwaardige materialen kopen. Zo bedekken we de bodems van de vijvers die we realiseren uitsluitend met EPDM rubberfolie van Ecolan. Het grote voordeel van EPDM folie is dat het sterk en enorm rekbaar is. Waar PVC folie nogal eens poreus wil worden en gaat scheuren, blijft EPDM folie mooi en sterk. Bovendien kan EPDM folie precies op maar gelast worden, waardoor wij niet op locatie hoeven te lassen.

Offerte aanvragen
Moderne strakke zwemvijver

Het water en de keuze voor waterplanten in een zwemvijver

Nadat we de zwemvijver hebben aangelegd, gaan we de vijver vullen met water en waterplanten. Voor een goede start adviseren wij altijd om de zwemvijver te vullen met leidingwater. In grondwater kunnen veel voedingsstoffen voor algen zitten en het is niet de bedoeling dat uw zwemvijver vol algen raakt. Omdat de waterplanten in de zwemvijver ook dienst doen als natuurlijk plantenfilter is het belangrijk hierin goede keuzes te maken. Sommige waterplanten zijn weliswaar erg mooi om te zien, maar bij de natuur zwemvijver gaat het vooral ook om de functionaliteit. Zuurstofplanten zijn uiteindelijk de belangrijkste, want zij zorgen dat het water helder blijft. De waterplanten moeten bovendien het hele jaar goed zijn om het water goed te kunnen zuiveren. Daarom adviseert Vos Tuinvisie om bij de keuze van de waterplanten altijd voor veel variatie te gaan. Zo blijft de natuurlijke balans goed en hebt u het hele jaar helder water.

Het totaalplaatje: zwemvijver laten aanleggen met vlonder, tuinverlichting of poolhouse

Vos Tuinvisie realiseert voor u een natuurzwemvijver helemaal naar uw wensen! Wij leggen niet alleen de zwemvijver voor u aan, maar zorgen desgewenst ook voor een mooi afgewerkt totaalplaatje. Wilt u sierbestrating erbij, een vlonder of mooie tuinverlichting? En wat dacht u van een houten poolhouse bij uw strakke zwemvijver? Wij kunnen voor u een luxe poolhouse op maat ontwerpen en plaatsen. Zo kunt u volop genieten van de prachtige momenten bij uw eigen natuur zwemvijver! En ook voor het tuinonderhoud achteraf kunt u bij ons terecht!

Hybride zwemvijver

We kunnen ons voorstellen dat u tijdens koudere dagen ook nog graag een baantje wilt trekken in uw zwemvijver. Maar een natuurzwemvijver is een natuurlijk geheel waarin planten en dieren leven, dus dit kan niet zomaar verwarmd worden. Een hybride zwemvijver is dan een veilige en verantwoorde keus die toepasbaar is op relatief kleine, strak afgewerkte zwemvijvers. Met één druk op de knop wisselt u van zomermodus naar wintermodus. In de wintermodus werkt de zwemvijver als één geheel, waarbij het plantenfilter zorgt voor natuurlijke zuivering. Kiest u voor zomermodus dan worden het zwem- en vijvergedeelte van elkaar gescheiden. Op die manier is verwarming mogelijk door middel van zonne-energie of met een warmtepomp. U kunt het water in het zwemgedeelte op laten warmen tot een temperatuur van 25 graden. Zo kunt u van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst prima zwemmen in uw hybride zwemvijver. En het natuurlijk evenwicht in het vijvergedeelte? Dat blijft gewoon intact!

Totaalpakket voor het ontwerpen van uw zwemvijver

Zoals u ziet komt er heel wat kijken bij het ontwerpen en plaatsen van een zwemvijver. Elke tuin en elk project is uniek. Er zijn veel factoren die we mee moeten nemen en keuzes die gemaakt moeten worden. Type zwemvijver, ligging, afwerking, bestrating, beplanting, wel of geen tuinverlichting en dan laten we alle technische aspecten gemakshalve even achterwege. We kunnen ons voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom maken we graag een totaalpakket voor het ontwerpen van uw zwemvijver. Dan bent u verzekerd van deskundige begeleiding gedurende het hele project. Van ontwerp tot aanleg en afwerking heeft u een deskundig aanspreekpunt. Wat Vos Tuinvisie echt uniek maakt is dat we van begin tot eind aan de voorkant bij het project betrokken zijn!

Uw zwemvijver goed onderhouden

U wilt graag zwemmen in een vijver met schoon en helder water. Daarom is het belangrijk uw zwemvijver goed te onderhouden. Bij oplevering vertellen wij u uitgebreid hoe u uw zwemvijver het beste kunt onderhouden. Uw zwemvijver is een uniek project, dus geven we u specifieke tips en adviezen die voor het onderhoud van uw zwemvijver belangrijk zijn. Door goed onderhoud kunt u jarenlang blijven genieten van uw prachtige zwemvijver.

Los van het feit dat elk ontwerp uniek is, heeft elke vijver ook algemene vijveronderhoud nodig. We zetten de belangrijkste algemene onderhoudstips voor u op een rij:

  1. De waterplanten in uw vijver zorgen voor een natuurlijke filtering van het zwemwater, maar moeten wel gesnoeid worden. Door de planten elk jaar te snoeien blijft u lang genieten van de natuurlijke filtering.
  2. In de herfst verliezen de bomen hun bladeren en die kunnen in uw natuurlijke zwemvijver terechtkomen. Voorkom dat er te veel blad in uw vijver terechtkomt en ga geregeld met een schepnet langs uw vijver om de bladeren te verwijderen. Als dit voor u niet mogelijk is kunnen wij voor u een fijnmazig net over uw vijver spannen.
  3. Laat het vijverwater regelmatig testen. Water kan er misschien wel helder uit zien, maar dat betekent niet dat het ook daadwerkelijk schoon is. Door het water regelmatig te laten testen weet u of het water biologisch gezien in evenwicht is. Zo worden problemen voorkomen of tijdig gesignaleerd en kunt we ze snel en adequaat oplossen.
  4. De randen en de bodem van de vijver kunt u het beste eens per jaar (laten) schoonmaken. Zo blijft uw zwemvijver mooi en kunt u er lang van genieten!
  5. Controleer regelmatig of er geen beschadigingen of scheuren ontstaan. Als deze tijdig gesignaleerd worden zijn ze vaak eenvoudiger te repareren.

Ziet u het niet zitten om het vijveronderhoud zelf te gaan doen? Ook na de aanleg van de zwemvijver kunt u een beroep op ons doen! We kunnen periodieke watercontroles uitvoeren en uw natuurlijke zwemvijver onderhouden, schoonmaken en zelfs repareren. Kies voor een van onze onderhoudsabonnementen en wij nemen u het werk uit handen. Zo heeft u alleen het plezier van uw zwemvijver en heeft u er verder geen omkijken meer naar!

 

Ik wil een natuur zwemvijver laten aanleggen

Bent u enthousiast geworden en zou u ook graag een natuur zwemvijver laten aanleggen in uw tuin? Neem een kijkje in het portfolio van ons hoveniersbedrijf! Hier vindt u foto’s van eerdere projecten en kunt u inspiratie opdoen voor uw eigen zwemvijver. Heeft u vragen over het ontwerpen en aanleggen van een zwemvijver? Of zou u graag een adviesgesprek willen aanvragen? Wilt u meer weten over de mogelijkheden van tuinaanleg en tuinonderhoud? Neem contact met ons op, want voor deze en al uw andere tuinvragen kunt u bij ons terecht! U kunt door ons een zwemvijver laten aanleggen in de regio Zwolle, Apeldoorn, Heerde, Hattem, Epe en de gehele Veluwe. Andere plaatsen in de regio behoren natuurlijk ook tot ons werkgebied. 

Neem vandaag contact op met Vos Tuinvisie uit Epe

Neem contact op